#LorenaCălătorește: Bran & Peleș

Astăzi o să reluăm călătoria noastră prin minunățiile României și o să vizităm locuri regale, cu povești pline de regi, regine, prinți și prințese, locuri foarte populare datorită bogăției de elemente atractive și mistere.

Castelul Bran

O să încep cu o minunăție, Castelul Bran. O, și ce castel fermecător. Un castel care i-a naștere dintr-o stâncă și un privilegiu de la un rege maghiar de a construi această fortăreață în anul 1377. Construcția castelului a durat până în anul 1388 și în secolele care au urmat a avut un rol foarte important în tot ceea ce ținea de acel ținut. La început a fost o vamă, dar și fortăreață cu rol de a-i opri pe otomani, mai apoi a fost dat ca feudă lui Mircea cel Bătrân, secole mai târziu acesta fiind dat cadou Reginei Maria care se îndrăgostește de castel și devine destinația ei favorită. Din 1944 până în 1948 acesta a fost spital, iar din 1956 este transformat în muzeu. O istorie tumultoasă dar și captivantă, exact cum este acest castel. Vă spun sincer că poți să te pierzi foarte ușor în acele camere cochete, cu diferite piese de mobilier extravagante și mici decorațiuni care te captivează extrem de ușor. Din tot castelul mie mi-a plăcut cel mai mult camera Reginei Maria, o cameră de dimensiuni modeste, cu un mobilier elegant și un miros îmbietor de crini, florile ei preferate. A fost foarte frumos să mă plimb în acel loc și să mă bucur de tot ce oferă castelul, păcat că nu am prins o zi călduroasă, dar a meritat vizita. Și pentru cei iubitori de romane aș vrea să menționez și faptul că acesta este Castelul lui Dracula, celebrul personaj al lui Bram Stoker. Deși faimosul scriitor nu menționează exact faptul că acesta ar fi cu adevărat castelul lui Dracula, asemănarea este izbitoare ceea ce ne face să credem că aici se petrece ficțiunea.

Castelul este foarte bine restaurat, peste tot găsești informații care să te ajute să înțelegi mai ușor istoria acelui loc, de aceea el este vizitat de un număr foarte mare de turiști și am fost surprinsă să văd că majoritatea turiștilor erau străini, foarte puțini români am avut ocazia să văd, ceea ce însemnă că străinii iubesc România și sunt dornici să o viziteze.

Deci dacă ajungeți pe la Bran nu ezitați să vă opriți 2-3 ore pentru a vizita acest maiestuos castel. Prințul pe un cal alb sau prințesa captivă în castel nu o să-i găsiți, însă o să găsiți povești uimitoare, mobilier elegant, un aer regal, dar și un gram de mister și nesiguranță datorită lui Dracula.

Bilete de intrare:

Adulți: 40 lei

Studenți: 25 lei

Elevi: 10 lei

Taxă foto: 0 leiIMG_1912IMG_1856IMG_1823IMG_1708IMG_1710IMG_1767IMG_1802IMG_1741IMG_1745IMG_1799

IMG_1798

 

Castelul Peleș

Acum că am părăsit plaiul Branului, ne vom opri pe plaiurile Peleșului și a Pelișorului. Două castele emblematice pentru Casa Regală a României și un alt reper turistic pentru România. Dacă primul, Castelul Bran este cunoscut datorită lui Dracula, Castelul Peleș este cunoscut ca fiind reședință regală de vară. Acesta a fost construit la dorința Regelui Carol I între anii 1873-1914. Pe lângă reședință de vară, în acest castel s-au ținut diverse întruniri politice, cele mai importante fiind cea a Consiliului de Coroană din 1914 (decizie în ceea ce privește situația României în Primul Război Mondial) și cea din 1925 (renunțarea la tron a principelui Carol al II-lea). În prezent castelul găzduiește Muzeul Național Peleș, existând câteva expoziții atractive pentru public și multe colecții găzduite în interior, acesta având aproximativ 160 de camere.

Am fost uimită de frumusețea peisajului încă de pe drum. Când am ajuns pe aleea înconjurată de copaci care duce spre castel parcă eram în altă lume. Deși vremea a fost mohorâtă peisajul a mai îndulcit-o puțin. Castelul parcă ”răsare” dintre copaci, fiind de o maiestuozitate mirifică. Se vede că este îngrijit și apreciat, în special de multitudinea de turiști prezentă acolo. Din păcate nu am avut timpul necesar să îl vizităm, dar am savurat din plin exteriorul și priveliștea. Dacă ajungeți pe la Sinaia nu ezitați să vă abateți puțin de la drum și să vizitați acest loc și poate vă faceți timp să vizitați și interiorul, sunt sigură că merită.

La câteva sute de metri de Castelul Peleș se află Castelul Pelișor, dar oferit de Regele Carol I prinților moștenitori. Acesta a fost decorat de Regina Maria.

IMG_2386IMG_2391IMG_2398IMG_2400IMG_2414IMG_2440IMG_2446IMG_2462

A fost frumos să mă plimb pe tărâmuri regale, însă călătoria noastră se oprește. Pentru moment.

 

Lore

Leave a comment