#LorenaCălătorește: Hetiur & Axente Sever

Astăzi pornim, din nou, într-o călătorie fascinantă, plină de istorie, frumusețe și măreție. Am decis să pun aceste două locuri într-o singură postare, deoarece sunt asemănătoare și distanța dintre ele este de 57 km, iar la final o să vă dați seama de ce mai exact am făcut acest lucru.

Primul popas îl vom face la Hetiur, la Biserica Fortificată. Acest loc mi-a lăsat un gust amar deoarece, momentan, nu poate fi inclus într-un circuit turistic. Este un loc lăsat de izbeliște, fără ca cineva să încerce măcar să se îngrijească puțin de el. Cel mai trist este faptul că Biserica se află chiar la drumul principal, pe marginea drumul european E60. Această atracție turistică dacă ar fi bine valorificată și conservată ar putea să atragă numeroși turiști care au câteva minute libere și doresc să vadă un loc fascinant chiar în drumul lor către marile atracții turistice din România.

Biserica este amplasată pe un mic deal la intrarea în localitate, este vizibilă și impunătoare. Povestea ei ar fi următoarea: Biserică Evanghelică în stil gotic, de dimensiuni reduse, construită în secolul XV. Aceasta este susținută de contraforturi, are un turn-clopotniță prevăzut cu un drum de strajă, un element caracteristic bisericilor fortificate, ridicat în anul 1744. În interior există un altar construit în stil baroc în anul 1789 și o orgă nefuncțională construită în 1850. În prezent. după cum am spus și mai sus, biserica este lăsată de izbeliște, fiind afectată și de ”oameni binevoitori” care au încercat să ia câte un suvenir.

Ceea ce am putut eu vizita a fost exteriorul, dacă pot spune așa, de fapt am admirat biserica de pe marginea drumul, încercând să îi descopăr frumusețea printre iarba crescută. În zonă nu este nici un indicator care să îți arate pe unde se găsea intrarea, poți doar să parchezi mașina și să încerci să o privești de la distanță, realizând că un loc frumos, cu toate calitățile necesare pentru a fi un obiectiv turistic important nu este tratat așa cum se cuvine. Dacă Hetiur se află în drumul vostru vă recomand să opriți 5 minute și să vă uitați de la distanță la această construcție impunătoare, măcar noi, cei ce apreciem astfel de locuri să nu o dăm uitării.

Al doilea popas din această călătorie virtuală este total la polul opus, mai exact este vorba de Axente Sever, respectiv Biserica Fortificată din Axente Sever. Un loc atât de frumos și bine conservat, încât mă face să fiu și mai mâhnită pe situația din Hetiur.

Biserica din Axente Sever este o minunăție arhitecturală. Rămâi surprins când o vezi de pe șosea. Și aceasta se află la drumul principal, mai exact pe DN14, fiind la nivelul drumului. Lângă biserică se află o parcare cu plată (1 leu) unde îți poți lăsa mașina cât timp vizitezi biserica. La intrarea în curtea bisericii poți observa cât de masive sunt ziduri de apărare, pe semne că acei oameni au muncit enorm pentru a ridica această frumusețe.

Lăcașul de cult în sine este imens, dacă din exterior acesta pare ”înghițit” de ziduri, în interiorul curții ți se va schimba părerea. Construcția din piatră și cărămidă este o bazilică romană modificată în stil gotic. A fost pentru prima dată menționată în anul 1322. Ceea ce o face diferită de alte biserici fortificate este prezența turnului clopotniță deasupra corului bisericii, un lucru inedit. Corul bisericii este cea mai veche structură din întreaga construcție. Biserica mai are contraforți masivi și drum de strajă. Fortificare bisericii a început la sfârșitul secolului XV, din cauza invaziilor turcești, atunci s-au înălțat cu un nivel nava și altarul, alături de alte modificări.

Ca și atenție din partea autorităților și nivel de conservare, Biserica Fortificată din Axente Sever este una dintre cele mai bine păstrate construcții de acest tip din România. Promovarea locului este acel aspect care atrage numeroși turiști interesați de aceste construcții. Mi-a plăcut enorm de mult la Axente Sever, m-am plimbat prin curte și am urcat în turnul-clopotniță, o urcare cu peripeții aș putea spune. Scările care urcă în turn pornesc de la primul nivel al bisericii și te duc până la balconul turnului. Scările sunt înguste, unele fiind extrem de înclinate, însă ai balustrade de care te poți ține pentru a ajunge în siguranță sus. Priveliștea din turnul-clopotniță este minunată, poți să admiri localitatea Axente Sever și împrejurimile.

Program de vizitare:

Luni-Sâmbătă: 10:00 – 18:00

Duminică: 12:00-16:00

Preț bilet: 8 lei

Acum că v-am prezentat aceste două construcții puteți observa diferențe majore între două locuri asemănătoare, amplasate la o distanță mică. La un capăt avem un loc lăsat de izbeliște, al nimănui, însă cu o valoare istorică și arhitecturală aparte care ar încânta turiștii de pretutindeni. La celălalt capăt avem un loc exemplar din punct de vedere al interesului autorităților, valorificării turistice și al condiției actuale a construcției. Este șocant că există o diferență atât de mare pe o distanță atât de mică.

Ca și o concluzie am să spun că mi-a plăcut să pășesc în aceste locuri și să mă bucur de minunățiile create de mâinile unor oameni gospodari și pricepuți.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s